Taje zeleného čaje

05.11.2010 01:25

 

 Čaj zasluhuje úctu a ten zelený obzvlášť. Pojďme si to trošku shrnout. Čaj pochází z Číny a kolem roku 500 byl nápojem nejbohatších vrstev. Zpočátku byl používán jako lék, později se rozšiřoval dále po světě. Pro zajímavost - v Japonsku poprvé ochutnali čaj okolo roku 590. V obou těchto zemích je dodnes pití čaje spojeno s téměř náboženskou úctou a rituály.

Co je to vlastně zelený čaj?

Zelený čaj neprochází fermentací jako jeho černý příbuzný. Jinak jsou to naprosto stejné lístky ze stejného keře. Pouze se rychle spaří vodní párou, aby se rychle svinuly a okamžitě se suší. Takto vzniká nejznámější gunpowder (střelný prach), který je jeden z nejkvalitnějších zelených čajů.

Nerozložené třísloviny mu dodávají lehce svíravou chuť, barva díky neporušenému chlorofylu zůstává nazelenalá. Najdete v něm vitaminy A, B téměř všech skupin, C, E, K, vápník, draslík, měď, zinek, nikl, fluor a karoten.

Jak se připravuje?

Zelený čaj přeléváme vodou, která je zchladlá na 70-80 stupňů Celsia. A teď začíná věda. V prvních třech minutách louhování se z lístků uvolňuje tein (příbuzný kofeinu), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Koncem třetí minuty se začínají louhovat třísloviny - tanin, které mají zklidňující účinek na žaludek a střeva. Málo už se ví, že pokud doba louhování přesáhne pět minut, čaj se mění na vyloženě nezdravý. Vysoký obsah taninu je rakovinotvorný a způsobuje zácpu. Postupujte vždy podle návodu na tom kterém čaji, ale obecně platí dávka jedné čajové lžičky suchého čaje na cca 250 ml nápoje.Pro pravé čajové milovníky platí jedna důležitá zásada - čajová konvice ani šálky na čaj se nikdy nemyjí saponátem, pouze se oplachují horkou vodou. Časem se v nádobách udělá černý povlak, který je žádoucí. A opravdoví mistři dokonce tvrdí, že čím starší tmavý povlak na konvici, tím lépe čaj v ní připravený chutná.

Jak ho skladovat?

V chladu, suchu, mimo dosah slunečních paprsků, a hlavně mimo agresivní pachy. Není tedy vhodné mít čaj vedle kávy, protože velmi dobře přejímá cizí pachy.

(manganistan draselný)

A jiné účinky na zdraví?

Byly bychom tady asi hodně dlouho, ale pro pořádek. Pravidelná konzumace zeleného čaje působí proti zubnímu kazu, příznivě působí na kožní onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a pomáhá při hubnutí. Je dokonce dvacetkrát účinnější antioxidant než vitamin E.


 

Anketa

Odkud čerpáte inspiraci pro vaření?

z TV (139)
z časopisů (540)
z internetu (115)

Celkový počet hlasů: 1100

Otevírací doba:

Pondělí - pátek / 9:00 - 17:00
Sobota / 9:00 - 11:00
Nedělě / zavřeno

S čím můžeme pomoci?