Recept na domácí glutamát

16.05.2010 16:41

 Glutamát

-látka,které je v přírodě spousta. Proto je zvláštní, že ji objevili asi před 100 lety Japonci, kteří ji získávali z mořských řas. Podlehli její chuti, která není slaná ani sladká, ani hořká nebo kyselá, ale cosi dalšího a tak pro ni vymysleli japonský název UMAMI. Do češtiny se tento název nedá přeložit, ale také jsme si její chuť oblíbili. Potravináři zjistili, jak je glutamát nesmírně výhodný, je levnější než koření a proto se často používá jako jeho nezdravá náhražka. Přestože jde o přírodní přísadu, může velká dávka glutamátu v jídle vyvolat nepříjemné reakce ( nevolnosti s bušením srdce, bolesti hlavy, pocení, bolesti v končetinách, zvracení a průjmy). Někdy se tomu říká syndrom čínské restaurace,protože právě ty jsou vyhlášené tím, že glutamátem nešetří.

 

Kde se používá

- všechna hotová, průmyslově vyrobená jídla od uzenin až po polévky v sáčku

- využívá se šest druhů glutamátu s označením E 620 až E 625

- poslední dobou výrobci zjistili, že se nakupující brání kupovat výrobky s přídavkem glutamátu,

  tak začali jeho názvy skrývat pod pojmy dalších neprůhledných přísad: masový extrakt, kvasnicový extrakt, droždí,

  fermentovaná pšenice, směs koření

- jistotu máme jen u výrobků, kde je napsáno: Bez glutamátu!

 

Pozor na váhu

- glutamát  vyrábí dokonce i naše tělo a používá ho k práci mozku. Kontroluje naše chutě  a říká nám při jídle, kdy máme dost. Po velké dávce glutamátu z jídla to ale může vypadat úplně jinak. Přirozené  řízení chuti zkratuje a my nedokážeme včas přestat. Nevnímáme signál, že jsme již sytí. Přitom to ,na čem si zrovna pochutnáváme není zrovna kaloricky nevinné. Dalším důvodem, proč přibýváme na váze je, že glutamát podporuje přes hormony ukládaní tuku v těle. Boj s průmyslovým glutamátem nemůže vyhrát, ale zato si můžeme vyrobit domácí glutamát, zdraví neškodný. 

 

Přírodní glutamát neškodí

- ten který je v potravinách zcela přirozeně a v malých dávkách. Nejvíce ho je v zelenině hlavně ve zralých rajčatech, v oříšcích, v parmezánu, ve vejcích, v mase, v houbách.

 

Recept na domácí glutamát

Suroviny:

1 celer

3 cibule

4 mrkve

1 pórek

4 zralá rajčata

1 stroužek česneku

svazek libečku a petrželky

80 g mořské soli

 

Postup:

Očistíme celer, cibule, mrkve a nakrájíme je nadrobno. Pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké kroužky. Rajčata rozkrojíme, odstraníme z nich tvrdé středy a nakrájíme. Nasekáme libeček, petrželku a nakonec přidáme drobně nasekaný česnek. Vše dobře promícháme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme v troubě na 100 stupňů několik hodin. Až bude koření zcela suché, necháme ho vychladnout a rozmixujeme ho. Pak smícháme s 80 g soli a uložíme do uzavíratelné sklenice. Vydrží tak několik týdnů.

Zdroj: Paní domu

Anketa

Odkud čerpáte inspiraci pro vaření?

z TV (139)
z časopisů (540)
z internetu (115)

Celkový počet hlasů: 1100

Otevírací doba:

Pondělí - pátek / 9:00 - 17:00
Sobota / 9:00 - 11:00
Nedělě / zavřeno

S čím můžeme pomoci?