Tatarák - gurmánem za pár minut

30.12.2009 09:30

Jen naprostý kulinářský analfabet nezná pojem tatarský biftek, chcete-li "tatarák". I když se najdou tací, jenž naloží s touto delikatesou podobně jako Mr. Bean v proslulém gagu, přesto si troufíme tvrdit, že se tatarák těší mimořádné oblibě. Popularita tohoto pokrmu vzrůstá vždy s nějakou událostí či oslavou. Jelikož jsme na prahu jedné z významných událostí, koncem starého a začátku nového roku, připomeneme několik důležitých informací a přidáme recept navrch.

Tatarský biftek se připravuje ze svíčkové, více o svíčkové naleznete ZDE 

Své jméno získal tatrák podle legendy, kdy nomádští Tatarové nenecházeli dostatek času pro přípravu masitých pokrmů při svých výpravách, což vyřešili tím, že kusy masa vkládali pod koňská sedla. Na konci výpravy bylo maso dostatečně "zkřehčené" a připravené ke konzumaci...

V dnešní době je tato delikatesa oblíbená především v zemích střední a východní Evropy, ale steak tartare nalezl oblibu i u našich západních sousedů, v Holandsku, Belgii, Německu a Švýcarsku.

Třebaže se jedná o výbornou specialitu, odborníci na výživu zvedají prst. Vzhledem k faktu, že tento pokrm je připravován ze syrového masa, existuje reálná možnost kontaminace masa bakteriemi a cizopasníky. Z tohoto důvodu je mimořádně důležité věnovat pozornost při nákupu masa a kupovat maso pokud možno z ověřených zdrojů.

V poslední době získává na popularitě zdravější alternativa tataráku připravovaná z rybího masa. Vzhledem k barvě a kvalitě masa se najčastěji používá červené z lososa, ale velmi dobrý tatarák připravíte i z tuňáka.

Do oslav příchodu nového roku zbývají už jen hodiny a je nejvyšší čas, pustit se do shánění surovin a přípravy této delikatesy. Naše rada nakonec, nešetřete na surovinách, dopřejte si kvalitu a připravte si specialitu, díky které příjemně překvapíte vaše hosty.

Recept na klasický tatarák a na tatrák z rybího masa naleznete ZDE

Přejeme dobrý rok a dobrou chuť

 

 

 

Anketa

Odkud čerpáte inspiraci pro vaření?

z TV (139)
z časopisů (540)
z internetu (115)

Celkový počet hlasů: 1100

Otevírací doba:

Pondělí - pátek / 9:00 - 17:00
Sobota / 9:00 - 11:00
Nedělě / zavřeno

S čím můžeme pomoci?