LAROMA Vám nově nabízí:
1. kávu od německé firmy Dallmayr, která používá nejmodernější způsoby pražení kávy ve vlastní pražírně pro zachování bohaté vůně a vysoké kvality kávy. K výrobě používá výhradně nejjemnější druhy káv z horských oblastí nejlepších pěstitelských provincií světa.
2. BIO Fairtrade výběrovou kávu od první české pražírny Mamacoffee. Osobně navštěvují plantáže, zajímají se o pěstování a zpracování kávy. Pěstitele podporují jak nákupem fair trade surovin, tak prostřednictvím spolupráce s Člověkem v tísni a dalšími organizacemi.
Základní rozdělení kávy:
Káva arabica - roste především v teplém a vlhkém podnebí. Nejjemnější druhy, zvané Santos, se pěstují v Brazílii a to ve státech Pernambuco, Minas Gerais a Sao Paulo. Kávy, patřící do této skupiny, jsou chuťově vynikající (dlouhou dobu byly ostatně pěstovány jenom tyto druhy). Charakteristická jsou pro ně plochá podlouhlá zrna, která mají po upražení jasně hnědou, matnou barvu. Rýha, která zrnko půlí, je zbarvena do šeda.
Káva robusta - je pěstována v těch oblastech, kde se choulostivá arabica aklimatizuje jen obtížně. Nejoblíbenější druhy robusty se pěstují v Africe (Kongo) a na Madagaskaru. Obsahují přibližně dvojnásobné množství kofeinu co arabica. Zrnka mají kulatý tvar a po upražení nabývají charakteristické tmavébbarvy. Chuť robusty je více či méně trpká a štiplavá.
Káva, kterou většinou kupujeme v obchodech, se neskládá čistě jenom z robusty nebo jenom z arabicy. Jedná se o odborně připravené směsi, kde se o chuť a vůni starají různé druhy arabicy a o barvu druhy robusty (čím je tekutina tmavší a trpčí, tím více robusty obsahuje). Pouze nejdražší značky neobsahují robustu.
Káva
Anketa
Odkud čerpáte inspiraci pro vaření?
Celkový počet hlasů: 1217
Otevírací doba:
Pondělí - pátek / 9:00 - 17:00
Sobota / 9:00 - 11:00
Nedělě / zavřeno